Ons Ambacht

Tom vertelt: zettingen onder de loep

Iedereen heeft een andere smaak en we proberen natuurlijk om aan ieders wensen en behoeften te voldoen. Zo zijn er naast alle verschillende stenen zelf, ook heel veel verschillende manieren om die te zetten. Het is heel bepalend voor een ring hoe deze zettingen zijn afgewerkt en gepolijst. Zo ontstaat letterlijk en figuurlijk een schitterend eindresultaat.

Er zijn verschillende soorten zettingen. Ik vertel u er graag meer over.

Pavé zetting

Bij een pavé zetting worden kleine steentjes dicht op elkaar in een rij of in een groep gezet (foto rechts). Waardoor het lijkt alsof de ring één grote diamant is. Dit vereist heel nauwkeurig werk waarbij de microscoop mijn beste vriend is. Alles wordt op de ring tot op een honderdste mm nauwkeurig afgetekend. Ik werk vaak met steentjes van 0,9 mm, dat is kleiner dan de punt van een balpen.

Met het blote oog zie je het niet, maar als je deze zetting onder de loep neemt zie je dat alle steentjes met hele kleine pootjes vastgezet zijn. Die maken we door op de plek waar de stenen moeten komen het goud zodanig ‘weg te steken’ dat er kleine pootjes overblijven. Die ‘vouwen’ we vervolgens om de diamantjes zodat ze goed vast zitten. De pootjes polijsten we direct, want daar kunnen we later niet meer goed bij. Hierdoor schittert de ring meer dan ooit.

Gladomzetting

De wat grotere, gekleurde stenen worden veelal ‘gladom’ gezet (foto links). Hiervoor boor ik eerst de gaten waar de stenen moeten komen. Dat is precisie werk, want ze moeten er perfect in passen.

Daar zet ik vervolgens de steen in. Aan de bovenkant duwen we dan het goud wat terug. Er komt dus zogezegd een gouden rand overheen. Dat is duurzamer en de ring en steen blijven zo langer glimmen.

Chaton / pootzetting

Dit is toch wel de meest traditionele zetting, zoals we hem allemaal kennen en die al door de Inca’s gebruikt werd (foto links). Hij staat ook wel bekend als ‘de verlovingsring’. Door middel van 4 of 6 pootjes wordt de ring vastgezet.

Ik maak een kroontje van pootjes, zet die op de ring om daarin de diamant vast te zetten. Hierdoor is de diamant echt het middelpunt van het sieraad en is de schittering optimaal.

Klemzetting

Er zijn nog vele andere zettingen die we kunnen gebruiken zoals de klemzetting waarbij een steen letterlijk wordt klemgezet in de ring. De ring is aan één kant open. Door hem wat uit te rekken kunnen we de steen ertussen plaatsen. Door de veerkracht van het goud wordt de steen op zijn plaats gehouden.

Railzetting

In een railzetting staan de kleine diamanten dicht tegen elkaar aan waardoor er één fonkelende lijn ontstaat. We steken ook hier het materiaal in de ring weg om plaats te maken voor de stenen. Maar dat doen we net iets te krap zodat de stenen goed vastzitten als we ze erin zetten.

Gereedschap

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen maak ik gebruik van heel veel kleine werktuigen. Veel daarvan maak ik zelf. Vaak moet ik ze ook weer bijmaken omdat ze zo klein zijn dat ze gemakkelijk breken.

Kleren maken de man en zettingen de ring

“Ik kan uren lang bezig zijn met de perfecte zetting om zo een schitterende ring te maken. Het eindresultaat maakt alles het helemaal waard.”

“Welke zetting is uw favoriet?”

Passie, creativiteit en vakmanschap.

Sieraden en horloges zijn persoonlijk en dragen vaak mooie herinneringen met zich mee. Dat maakt ons vak ook zo mooi. Mensen mogen helpen bij het vinden van een sieraad dat past bij hun wensen en smaak. Uit onze vaste merken of een sieraad dat we naar wens van de klant ontwerpen en maken.

Sieraden uit eigen atelier

Wietse Wolters